Kadın ve Sağlık
MENÜKadın ve Sağlık0232 422 3888Randevu

Menopoz Belirtileri

Genç kızlık, ergenlik, gebelik neyse menopozda bir dönemdir. Dünyada ortalama ömrün uzaması ile menopozda geçecek olan yıllar da artmıştır.

Menopoz Belirtileri

Menopoz, kişinin yaşıyla beraber vücudunda azalarak biten östrojen ve progesteron hormonu sonrasında üreme yetisini dönüşümsüz şekilde kaybetmesidir. Menopoz yaşı her kadında farklılık göstermekle birlikte dünya genelinde 51 olarak kabul edilmektedir.

Menopoz Tanısı Nasıl Konur?

Düzensiz adet kanaması, sıcak basması gibi menopoz etkilerinin kişide olması, menopoz belirtileri arasında sayılabilir. Adetin üçüncü gününde yapılacak kan testiyle beraber vücutta bakılan FSH ve LH hormonlarının sonuçlarına göre hekim menopoz teşhisini kesin olarak koyar.

Menopoz Dönemleri Nelerdir?

Menopoz dönemlerini üç başlıkta sıralayabiliriz;

  1. Premenopoz: Kişinin menopoza girmediği fakat menopozla ilgili belirti ve şikayetlerinin olduğu dönemi ifade eder. Sıcak basması, psikolojik etkiler, adet düzensizliklerinin olduğu bu dönem, menopoza kadar devam eder. Bu aşamada uzman bir hekime muayene olmak, kişinin sağlığını korumak ve hayat kalitesini artırmak anlamında yardımcı olacaktır.
  2. Menopoz: Yumurtalıkların işlevini kaybetmesi ile başlayan menopoz, 12 ay boyunca adet görememe ile kesinleşir.
  3. Postmenopoz: Menopoz sonrası döneme postmenopoz denir. Menopoz belirtilerinin oldukça hafiflediği fakat bununla beraber menopoz sonrası oluşabilecek rahatsızlıkların daha sık görüldüğü bir dönemdir.

Menopozla beraber kadın vücudunda bir dizi değişim başlar. Bu değişimleri başında fark etmek, menopoz dönemini çok daha sağlıklı ve kolay geçirmeyi de olanaklı kılar. Bu sebeple ilk belirtiler hissedildiğinde, uzman bir hekime danışılarak sağlıklı bir yol haritası çıkarılması önerilir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz belirtileri pek çok kadında farklılık gösterse de, ortak bazı belirtiler de vardır. Bunların başında düzensiz adet kanaması gelmektedir. Menopoz yaklaştıkça adet döneminde uzama, aksama veya adet dönemini dışında kanamalar meydana gelebilir. Bunlarla birlikte;

  • Ateş ve sıcak basması,
  • Sık idrara çıkma-idrar kaçırma,
  • Kemik erimesi,
  • Cinsel istekte azalma,
  • Baş dönmesi,
  • Vücutta kızarıklık,
  • Tüylenme artışı,
  • Meme hassasiyeti de menopozda görülen belirtiler arasındadır.

Menopozun fiziksel etkileri yanında psikolojik etkileri ve belirtileri de vardır. Hassaslaşma, dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi belirtilerin yanında depresyon ve anksiyete gibi şikayetler de olabilir.

Erken Menopoz Nedir?

Ortalama menopoza girme yaşı dünya genelinde 51 olarak kabul edilir. Fakat pek çok etmen bu menopoz yaşını erkene çekmektedir. Kadınların yüzde birinde görülen erken menopoz, kırk yaşından erken menopoza girmeyi ifade eder.

Erken menopozun en önemli sebeplerinden biri genetiktir. Ailede erken menopoza giren kadın üyeler olması, erken menopoz olma ihtimalini yükseltir. Buna ek olarak aşırı kilolu olmak veya aşırı zayıflık, sigara kullanımı gibi faktörler de erken menopoza neden olabilir.

Bunu önlemek için sağlıklı beslenme düzenine geçmek, hareketli bir yaşamı benimsemeye çalışmak, menopoz yaşını ileri atmak konusunda yardımcı olabilir.

Geç Menopoz Nedir?

Ortalama menopoz yaşı kabul edilen 51 yaşı geçilmesine rağmen kişinin menopoza girmediği durumlarda geç menopozdan söz edilir. Sebebinde genetik faktörlerin olduğu geç menopoz, tiroid hormon bozuklukları, geç yaşta yaşanan hamilelik gibi sebeplerle de oluşabilir.

Geç menopozun risklerini azaltmak için uzman bir hekime muayene olunması büyük önem taşır.

Menopoz Tedavi Gerektirir Mi?

Menopoz, bir hastalık değil sağlıklı her kadının yaşadığı doğal bir süreç olduğu için ekstra bir tedavi gerektirmez Fakat menopozun getirmiş olduğu kişinin yaşam kalitesini düşüren etkileri hafifletmek için hormon tedavileri uygulanabilir.

Menopozla birlikte düşen, başta östrojen olmak üzere, hormonların kişiye takviye edilmesi ile hormon tedavisi sağlanır. Burada amaç menopozla beraber başlayan veya hızlanan kemik erimesini durdurmaya çalışmak, kalp damar hastalıkları riskini düşürmek ve kişinin yaşadığı ateş basması, asabiyet, çarpıntı gibi belirtileri hafifletmektir. Hormon tedavisi, hekimin uygun gördüğü durumlarda uygulanır.

Menopozda Sağlığı Korumak İçin Neler Yapılabilir?

Menopozla beraber vücuttaki değişimlerin getirdiği kimi olumsuz riskleri ortadan kaldırmak için sağlıklı bir yaşama adım atmak gerekir. Bunun için ilk adım, kanda azalan östrojen sebebiyle menopozda en sık görülen rahatsızlık olan kemik erimesinin hızını azaltmak ve önlemek için D vitamini almaktır.

Kas ve iskelet sistemini güçlendirmek için düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak, kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini de düşürmektedir.

Menopozla beraber düşen metabolizma hızı sebebiyle kilo alımına yatkın olunan bu dönemde, dengeli ve düzenli beslenmek sağlığı bozacak ölçüde kilo almanın önüne geçecektir. Bu aşamada bir uzmandan beslenme önerileri almak ve uygulamak, yeni bir beslenme düzenine geçerken kişiye yardımcı olacaktır. Tüm bunlara ek olarak, düzenli olarak jinekolog kontrolüne gitmek, menopozu sağlıklı geçirmenin anahtarıdır.

HASTA GÖRÜŞLERİ
TÜM GÖRÜŞLER
SORU - FİYAT SOR
Randevu Randevuİletişim İletişimWhatsapp Whatsapp
Op. Dr. Mustafa Nuri AlihanoğluKadın ve SağlıkOp. Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu
0232 422 38880533 569 0119