Miyomlar genel olarak iyi huylu kanser yapma özellikleri çok düşük potansiyelli rahim içi ve rahim dışı oluşumlardır. Miyom her 5 kadından 1 inde görülmektedir.
Doğurganlık dönemindeki kadınlarda görülebilen pek çok kadın hastalığı vardır. Miyomlar da en sık görülen kadın hastalıklarından biridir.
Miyom, doğurganlık dönemindeki kadınların rahminde olan düz kas tabakasının normal olmayan çoğalması olarak tanımlanabilir. Ekseriyetle iyi huylu tümörler olan miyomlar, ender durumlarda kanserleşme eğiliminde olurlar.
Ergenlik gibi çok genç yaşlarda nadiren görülen miyomlar, yoğunlukla 30-40 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Bu yaş bandındaki kadınlarda miyom görülme sıklığı yüzde yirmidir. Menopoz sonrası görülme sıklığı düşmekle birlikte, var olan kimi tümörlerin de küçüldüğü gözlemlenmiştir.
Miyomlar çoğunlukla belirti vermezler. Fakat bazı durumlarda yoğun adet kanaması başta olmak üzere, sancılı cinsel ilişki ve anemi de belirtiler arasında görülebilir. Bu semptomlarla doktora başvuran hastalarda görülen miyom;
Bu belirtiler sonrasında yapılacak bir jinekolojik muayene ile miyom tanısı kolaylıkla koyulabilir.
1. İntramural Miyom: Rahmin miyometriumu içerisinde gelişen intramural miyomlar, büyüdükçe rahmi de genişletirler. Adet döneminde rahim içerisinde kasların kasılmasına mani oldukları için yoğun adet kanamalarına veya adet döneminin normalden uzun sürmesine neden olabilirler.
2. Subseröz Miyom: Rahmin dışında büyüyen ve gelişen subseröz miyomlar, genel olarak belirti vermezler. Jinekolojik muayene sırasında kolaylıkla saptanabilirler. Kimi miyomlar normalden çok daha fazla büyürler ve kitle olarak kişi tarafından da vücudun dışından fark edilebilirler. Çok büyük olan miyomlar, hekim tarafından gerekli görülürse cerrahi olarak vücuttan çıkartılırlar.
3. Submüköz Miyom: Genel olarak gebeliğin oluşumunu zorlaştıran miyomlar olan submüköz miyomlar, diğer miyom türlerine oranla daha az görürüler. Adet döneminde yoğun kanamaya da neden olabilirler.
4. Saplı Miyom: Rahme ince bir sap ile tutunarak büyüyen miyomlar, saplı miyom olarak adlandırılır. Bazı durumlarda miyomum kendi etrafında dönmesi kişide yoğun bir ağrıya neden olabilir. Böyle bir durumda miyomum cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Kesin olarak miyomun neden oluştuğunu söylemek mümkün değildir. Fakat östrojen hormonunun miyomun oluşması ve büyümesinde etkisi olduğu düşünülmektedir. Yoğunlukla doğurganlık dönemindeki kadınlarda görülmesi ve menopoz döneminde düşen östrojen hormonu nedeniyle var olan miyomlarda küçülme saptanması bu düşünceyi desteklemektedir. Hormonların yanı sıra;
Birden farklı şekilde miyom tedavisi uygulanmaktadır. Herhangi bir şikâyeti bulunmayan hastalarda tedavi yalnızca miyomu takip etmekle sağlanır. Ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Fakat ani büyüyen ve tehlikeli olabilecek miyomlar için ilaç tedavisi uygulanabilir.
İlaç tedavisi ile birlikte hastanın geçici olarak östrojen ve progesteron hormonlarının üretimi durdurulur. Böylelikle miyomun gelişmesinin ve büyümesinin durdurulması amaçlanır. Rahim içi araçlardan faydalanarak da, hastanın yaşadığı yoğun adet kanamalarının azaltılması amaçlanır. Fakat bu miyomlar için kesin çözüm değil, hastanın kanama şikayetlerini azaltmaya yönelik atılan bir adımdır.
Hekimin uygun gördüğü kimi durumlarda miyomun cerrahi yöntemle vücuttan çıkarılması gerekir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda miyom rahimden çıkartılarak tedavi sağlanır. Fakat rahmin sürekli miyom ürettiği ve kişinin gebe kalmayı bir daha planlamadığı durumlarda rahim tümüyle çıkartılır. Bu karar kişinin yaşı, sağlık durumu ve hekimin değerlendirmesine bağlı olarak verilir.
Açık Miyom Ameliyatı, Myomektomi yalnızca Myom çıkarılması işlemidir. Total histerektomi TAB (Total Abdominoplasti) Rahim tamamen alınmasıdır. Genelde Myomektomi ile myomların alınması yeterli olur ancak dev myomlarda ve sarkom şüphesi olan myomlarda Total Histerektomi düşünülür. Patoloji ve ameliyathane şartlarında alınan Frozen patoloji çok önemlidir.
İlaç tedavisi ile küçülmeyen veya laparoskopik olarak alınamayacak kadar büyük olan miyomların tedavisi için açık miyom ameliyatı yapılır. Ameliyat, karnın alt bölgesinde açılan kesi ile başlar. Karında açılan insiyozyon sonrasında rahimde ve çevresinde bulunan miyomlar alınarak alanın temizlenmesi sağlanır.
Rahim içi kas dokusunun dikilmesi ile ameliyat sona erer. Ameliyat sonrası 1-3 gün arasında gözetimde tutulan hasta, ek bir komplikasyon olmazsa taburcu edilebilir.
Miyom boyutunun çok büyük olmadığı ve rahim dışına yakın olduğu zamanlarda laparoskopik olarak miyomlar vücuttan çıkartılır. Kapalı miyom ameliyatı ile karna açılan küçük kesilerden sonra laparoskop isimle aletle karın içinin görüntüsü alınır. Ardından miyomlar rahimden ve çevresinden temizlenerek, rahimde açılan kesilerin dikişi sağlanır. Kapalı miyom ameliyatı açık ameliyata göre kesi yerinin küçük olması, ameliyat sonrası iyileşme süresinin hızlı olması gibi sebeplerle daha avantajlıdır.
Miyom genel anlamda kesin olarak gebeliği engellemez. Fakat miyomun rahimdeki yeri, boyutu ve büyüklüğü gebeliği engelleyecek özellikte olabilir. Rahmin kas dokusunda yer edinmesi embriyonun yerleşip gelişmesine engel olabileceği gibi, tüplere yakın yerde oluşan miyomların döllenmeye engellemesi de mümkündür. Uzman bir hekimin tedavisi doğrultusunda, gebelik isteyen hasta ilaçla veya cerrahi yöntemle miyomlardan kurtulabilir.
Yüzde yirmi ile yirmi beş olasılıkla ameliyat sonrası miyomlar tekrar çıkabilir. Ameliyat veya ilaçla tedavi sonrasında doktor kontrolüne devam etmek, miyomların tekrar büyüyüp hastaya sıkıntı vermeden tedavi edilip kontrol altına alınması önerilir.
Hiç bir şekilde kendimi yabancılık hissetmedim, İzmir Kürtaj kliniği arıyordum ve internette Mustafa beyi gördüm. Doktor bey çok samimi ve çok içtendi. Kliniğinden de çok memnun kaldım, çok ilgililer, teşekkürlerimi sunu...
Devamını Oku...Doğum kontrol hapının aralıksız kullanımı ve adet düzensizliği, kanama/akıntı için gitmiştim. Kendisi bana çok güzel zaman ayırdı, sonuna kadar dinledi, her şeyi çok iyi sebepleriyle birlikte açıkladı. Normalin dışındaki...
Devamını Oku...Mustafa beyi internet araciliği ile buldum ve iyiki bulmuşum. Hayatımı geri kazanmami saglayan başta doktorum ve yanında çalışan üç güzel bayana sonsuz teşekkür ediyorum. O kadar güzel ilgileniyolarki anlatamam gerek kız...
Devamını Oku...Ayvalık'ta yaşıyorum, 32. haftalık hamileliğimin, 32. haftasına kadar, her gün burada, gerek doktora ulaşmak açısından, gerekse Devlet Hastanesinin koşullarının çok kötü olması sebebiyle, neredeyse her gün sıkıntı yaşadı...
Devamını Oku...Mustafa beyi internetten buldum bazi korkularim ve endiselerim vardi sayesinde hepsinden kurtuldum hayata bağlandim kendisi ve ekibi beni sakinleştirdi bir abi gibi ilgilendi benimle. Kendisi hayata daha pozitif bakmamı ...
Devamını Oku...