Kadın ve Sağlık
MENÜKadın ve Sağlık0232 422 3888Randevu

Dış Gebelik Tedavisi

Dış gebelikte (ektopik) kesin tanı ve tedavi için erken tanı oldukça önemli olmaktadır. Ektopik gebelik için tedavi seçeneklerini belirlemek kriterler önemlidir.

Dış Gebelik Tedavisi

Dış Gebelik Tedavisi İzmir

Gebelik, kadınların hem bedensel hem de ruhsal olarak değişime uğradıkları bir dönem.

Gebelik dönemini sağlıklı bir şekilde sürdürmek ve sonlandırmak her anne adayının yegâne isteğidir.

Fakat, gebeliğin başında, sırasında veya sonunda yaşanabilecek sorunlar gebeliğin sonlanmasına sebep olabilir. Bu sorunlardan biri olan dış gebelik de, gebeliğin hemen sonlandırılmasını gerektirir.

Dış Gebelik (Ektopik) Nedir?

Sağlıklı ve normal bir gebeliğin başlangıcı, döllenmiş yumurtanın diğer adıyla embriyonun rahme yerleşmesi ile olur. Döllenen yumurta rahme yerleştikten sonra büyümeye ve gelişmeye başlamasıyla sağlıklı bir gebelik süreci başlar.

Dış gebelik ise, döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir bölgeye yerleşmesi sonucunda oluşur. Dış gebelikte genel olarak embriyonun fallop tüplerine yerleşmesi sonucunda oluşur. Fakat nadiren embriyonun karın içi ve rahim ağzı gibi alanlara yerleştiği durumlar da olabilir.

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebelik, her kadının başına gelebilecek bir durumdur. Fakat bazı durumlarda dış gebelik riskinin arttığı söylenebilir. Fallop tüplerinde var olan enfeksiyonların yol açtığı şekil bozuklukları veya tıkanmalar dış gebeliğin oluşmasına neden olan etkenlerdendir.

Bununla beraber kişideki hormon bozuklukları- dengesizlikleri, embriyonun normal olmayan gelişimi ve kişinin daha önce dış gebelik yaşamış olması da ektopik gebeliğin sebeplerinden sayılabilir.

Tüm bunların yanında;

  • Rahim içi araçlar kullanırken gebe kalmak,
  • Sigara kullanmak,
  • Birden fazla kürtaj olmak,
  • Üreme organlarındaki yapısal bozukluklar da dış gebelik sebepleri arasındadır.

Dış Gebelik Belirtileri

Rahim dışında bir yere yerleşen embriyo, kişinin sağlığı için önemli bir tehdit oluşturur. Dış gebelik tanısı konulduğu an, gebeliğin sonlandırılması gereklidir. Aksi halde ölümle sonuçlanan bir tablo oluşabilir. Bu nedenle dış gebelik belirtilerine dikkat etmek, erken fark etmeyi de kolaylaştırır. Dış gebeliğin belirtileri arasında

  • Koyu kırmızı renkte vajinal kanama,
  • Pelvik bölgede ağrı,
  • Omuz ucu ağrısı,
  • Sık tuvalete çıkma ihtiyacı,
  • Karnın tek yönünde oluşan ağrı.

İle ilk belirtilerini gösterebilir. İlerleyen durumlarda daha yoğun belirtiler ortaya çıkabilir. Embriyo fallop tüplerinde bir yırtılmaya sebep olursa iç kanamaya bağlı bayılma ve şok tablosu da gözlemlenebilir. Dış gebelikle ilgili ortaya çıkan belirtilere erken fark etmek, gebenin sağlığı açısından büyük önem taşır.

Dış Gebelik Tanısı

Dış gebelik belirtilerinden birini veya birkaçını taşıyan gebelere, pelvik muayenenin ardından durumlarının kesinleşmesi için kan testi ve ultrason yapılır. Kanda değerlerine bakılan beta HCG ve progesteron seviyeleri dış gebelik hakkında bilgi verebilir.

Fakat kan testiyle beraber yapılacak olan transvajinal ultrason ile üreme organları daha ayrıntılı incelenir ve gebelik kesesi olup olmadığı gözlemlenebilir. Tüm bu tetkiklerden sonra dış gebelik tanısı koyulabilir.

Dış Gebelik Tedavisi

Rahim dışında bir yere yerleşen embriyo, gelişimini tamamlayamaz. Fallop tüplerine yerleşen embriyo, gebe tarafından ilk etapta fark edilmezse fallop tüplerinin yırtılması sonucunda iç kanama meydana gelebilir. İleriki tablolarda dış gebelik ölümle sonuçlanabilir. Tedavi için gebeliğin sonlandırılması gereklidir. Gebeliğin sonlandırılması için üç seçenek vardır.

Dış gebeliğin erken fark edildiği ve gebenin durumunun stabil olduğu durumlarda, metotreksat isimli ilaçla tedavi sağlanır. Bu ilacın işlevi, gebelik hücrelerini durdurarak yok etmektir. Bu ilaç tedavisinden önce dış gebelik tanısından emin olunmalı ve ilacın etkinliğini anlamak için kan testleriyle takibine devam edilmelidir.

İlacın yeterli olmadığı veya dış gebeliğin ilerlediği durumlarda cerrahi operasyonla dış gebeliğin tedavi edilmesi gerekir. Dış gebelikte operasyon açık ve kapalı şekilde gerçekleştirilebilir. Burada amaç falloptaki embriyoyu çıkararak dış gebeliğe son vermektir.

Fallop tüpleri zarar görmeyen ve ameliyatla çıkarılmayan kişiler, ilerleyen dönemlerde tekrar hamile kalabilirler. Fakat dış gebeliğin çok ilerlediği ve embriyonun fazla büyüdüğü durumlarda tüplerin alınması gerekir.

Dış Gebelik Ameliyatı Nasıl Olur?

Dış gebelikte ameliyat laparoskopik olarak yani kapalı şekilde ve açık şekilde (laparatomi) olmak üzere iki şekilde uygulanır. Yoğunlukla kapalı olarak gerçekleştirilen dış gebelik ameliyatı, genellikle karın bölgesine açılan üç kesi ile yapılır. Genel anestezi altında yapılan cerrahi işlem sonrasında herhangi bir komplikasyon görülmezse, hasta ertesi gün taburcu edilir.

Nadiren ameliyat yapılacak yerdeki teknik yetersizlikler ve hekimin laparoskopik operasyon deneyiminin az olduğu durumlarda açık ameliyat uygulanır.

Dış Gebelik Sonlanmazsa Ne Olur?

Embriyonun rahim dışında tutunduğu hiçbir bölgede büyüme ve gelişme şansı yoktur. Rahim dışında fallop tüplerine tutunan embriyo tedavi ile alınıp gebelik sonlandırılmazsa tüplerde oluşacak yırtıklar neticesinde iç kanama riski başta olmak üzere pek çok hayati risk durumu oluşur. Bu nedenle dış gebelik belirtileri hissedildiğinde, uzman bir hekime başvurularak önlem alınması çok önemlidir.

HASTA GÖRÜŞLERİ
TÜM GÖRÜŞLER
SORU - FİYAT SOR
Randevu Randevuİletişim İletişimWhatsapp Whatsapp
Op. Dr. Mustafa Nuri AlihanoğluKadın ve SağlıkOp. Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu
0232 422 38880533 569 0119